Oslava

Autor: Petr Pýcha, Jaroslav Rudiš

„To ví přece každej včelař, že je těch období pět – jaro, léto, podzim, zima a podletí…, tak to taky původně napsal – ANTONIO VIVALDI „PĚT ROČNÍCH OBDOBÍ.”

V roce 2024 uběhlo tři sta let od premiéry Čtvera ročních období a v Lomnici nad Popelkou se u té příležitosti připravuje výroční gala koncert. Volba na toto malebné české městečko nepadlo náhodou. Antonio Vivaldi totiž skladbu dedikoval svému současníkovi, lomnickému pánu, hraběti Václavu Morzinovi. Celou událost má přenášet Český rozhlas, který na místo posílá svůj štáb. Ten musí čelit nejen místním obyvatelům, ale také mnoha organizačním problémům, včetně tvrzení, že Vivaldi napsal ročních období pět. 

Autorský tandem Pýcha - Rudiš napsal v roce 2015 pro Český rozhlas krátkou hru s názvem Podletí. Pro Klicperovo divadlo se rozhodli námět rozpracovat do podoby celovečerní hry, a tak Oslava bude světovou premiérou. Naše komedie si pohrává s historií a mystifikací, a především si dělá legraci z nás samých – lidí, kteří sice žijí na malém městě, ale neztratili velké sny. A hlavně: “Co Čech – to muzikant!”
 
Petr Pýcha, držitel Českého lva nebo Ceny Alfréda Radoka, je jako scénárista podepsán pod oceňovanými filmy Všechno bude, Atlas ptáků nebo rozhlasovými hrami Benzína Dehtov, Bulhar nebo Víc než Paříž. Jaroslav Rudiš je držitel Ceny Jiřího Ortena, Ceny Alfréda Radoka nebo Ceny Karla Čapka. Jeho knihy byly přeložené do mnoha jazyků. S výtvarníkem Jaromírem 99 vytvořil kultovní komiks Alois Nebel a v současnosti si můžete přečíst jeho skvělý román Winterbergova poslední cesta. 

„…mně stačilo, jak táta furt cvičil na housle, a von cvičil furt – když s náma byla ještě máma, tak se muselo čekat s obědem, dokud nedohraje, takže jsme kolikrát jedli až večer…  jsme prakticky večeřeli oběd – bylo to fakt na palici… Nemůžete mít rád housle, když vás úplně serou…“

Režie: Pavel Khek
Světová premiéra 18. května 2024 na Hlavní scéně

 

Hradec Králové

Klicperovo divadlo Hlavní scéna

Termíny

17.5.2024

10:30 | veřejná generálka

18.5.2024

19:00 | premiéra

25.5.2024

17:30

28.5.2024

19:00

3.6.2024

17:30

5.6.2024

17:30
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.

Nahlásit špatný termín »

Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Sigma Olomouc

více 5.5.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme