Zahájení podzimních výstav | Kryštof Kolumbus, Světlana Pavlíčková a Martin Zet


Srdečně vás zveme na vernisáž tří výstav, která se uskuteční ve čtvrtek 06/10/2022 v 18:00 v Galerii moderního umění v Hradci Králové.
_____________________

NAŤUKNOUT ŠPIČKU VEJCE: KOLUMBUS JINDY A DNES
Termín: 07/10/22–12/03/23
Kurátorka: Vjera Borozan
Výstava se zaměřuje především na specifika reprezentace Kryštofa Kolumba v českých zemích a jejich kultuře. Zejména na jeho zobrazování v uměleckých dílech vznikajících nebo dostupných ve vymezené lokalitě od druhé poloviny 19. století do současnosti. Zajímá nás nejen to, co tato díla vypovídají o Kolumbovi, ale především o nás samotných, o představách, které si do nich projektujeme. Celek je architektonicky a tematicky strukturován do pěti částí, jež se vzájemně prolínají.
 
SVĚTLANA PAVLÍČKOVÁ | MILIEU
Termín: 07/10/22–15/01/23
Kurátorka: Anna Horák Zemanová
Světlana Pavlíčková je důležitou umělkyní královéhradeckého regionu. Původně návrhářka paličkovaných vzorů a oceňovaná krajkářka v prostoru Bílé kostky představí svůj mnoholetý a stále nedokončený projekt Milieí. Každý Milieu (neboli vyšívaná dečka), často z uschovaných nebo nalezených předmětů, kromě mnoha hodin práce ukrývá také autorčiny osobní zážitky a příběhy a nabízí úkryt před vnějším světem.
 
MARTIN ZET | LACINÉ SOCHY
Termín: 07/10/22–15/01/23
Výstava představí video Martina Zeta Laciné sochy (1999) ze Sbírky pohyblivého obrazu GMU. Autor v něm pracuje s tvarovou podobností a zároveň až absurdní obsahovou nepodobností mezi kácejícími se PET lahvemi, do nichž nalévá vařící vodu, a newyorskými mrakodrapy v pozadí. Video doplní instalace Koruny a dolary (1999–2022) v podobě „bedny“ polepené českými a americkými bankovkami, které Zet „rozmřížkoval“ na stejně velké obdélníky, jejichž počet vždy odpovídá hodnotě dané bankovky. Skutečnost, že zvětšováním hodnoty bankovek se tato „políčka“ zmenšují, je pro autora prostředkem k rozvíjení úvah o relativitě hodnoty peněz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha

více 28.4.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme