Výstava fotografií reportérky Majdy Slámové na téma Válka na Ukrajině


VOXPOT vystaví sérii fotografií Majdy Slámové na téma Válka na Ukrajině v Bio Centralu v Hradci Králové.

V pondělí 11. července 2022 bude v Bio Centralu zahájena výstava fotografií Majdy Slámové s názvem Válka na Ukrajině. Výstava potrvá do 31. července a k vidění je pro veřejnost každý den v Bio Central v Hradci Králové.
 
V rámci vernisáže proběhne i benefiční dražba fotografií východočeských fotografů.
Výtěžek z dražby bude věnován na podporu zapsaného spolku NESEHNUTÍ, které se věnuje podpoře občanského aktivismu na Ukrajině a aktuálně sdružuje prostředky na především psychologickou pomoc přímo na Ukrajině – https://nesehnuti.cz/jak-nesehnuti-pomaha-v-ukrajine/
 
Reportéři Voxpotu Vojtěch Boháč a Majda Slámová se tématu věnují dlouhodobě a situaci na místě sledovali ještě před začátkem invaze. Přinášeli informace, videa a fotografie zaznamenávající přípravy Ukrajiny na možnost války tváří v tvář ruské eskalaci. „Tři dny před začátkem invaze jsme seděli v baru v centru Kyjeva plném mladých, dobře se bavících, uvolněných lidí. Pár dnů na to byly bary zavřené a já fotila čerstvě plnoleté holky a kluky, jak se učí zacházet s kalašnikovem” říká Majda Slámová o proměně hlavního města po zahájení invaze.
 
Reportéři mapovali okolí hlavního města. Navštívili Irpiň, Makariv nebo Vasylkiv. “Nejtěžší bylo fotit děti, jak se loučí s tatínky, kteří nastupovali do teritoriální obrany. Nevěděli kdy a zda vůbec se ještě uvidí. Když si do toho začnete projektovat své blízké, je těžké to ustát,” vysvětluje Majda Slámová s jakými obtížemi se při focení na Ukrajině setkávala.
 
Znovu se s Vojtěchem na Ukrajinu vrátili ve chvíli, kdy se ruská vojska stáhla od Kyjeva. “Když jsme šli po lese a ležel tam mrtvý voják, v první chvíli jsem si myslela, že to musí být figurína z Army shopu. Tak moc se má hlava bránila přijmout válečnou realitu” říká fotografka. Zaměřili se na osvobozená území v okolí metropole, Oděsu, Mykolajiv a Donbas. Krátce po zahájení ofenzívy na východě země, strávili s ukrajinskými vojáky tři dny na přední linii.
 
Vystavované fotografie zachycují Ukrajinu před začátkem invaze i poté, co byl ruský útok zahájen. Výstava probíhá od 11.7. do 31.7. Vstup je každý den dle otevírací doby Central Baru a je volný.

https://www.cuahk.cz/vystava-fotografii-majdy-slamove-na-tema-valka-na-ukrajine-a-drazba-fotografii-vychodoceskych-fotografu/


Hradec Králové

BIO CENTRAL CENTRUM UMĚLECKÝCH AKTIVIT

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha

více 28.4.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme