Výchovou k dobru - konference

Katedra pedagogiky a psychologie, Katedra kulturních a náboženských studií, Etické fórum ČR a Královéhradecká pobočka České pedagogické společnosti srdečně zvou na eticky zaměřenou konferenci Výchova k dobru. 

Konference proběhne ve dnech 14. a 15. ledna 2016 v Objektu společné výuky (budova A, Hradecká 1227, Hradec Králové). Návštěvníci se mohou těšit, vedle řady renomovaných odborníků z České i Slovenské republiky, i na příspěvky prof. Jana Sokola, Ph.D., CSc. či MUDr. Františka Koukolíka, DrSc. 

Předběžný rámcový program

Čtvrtek 14. 1. 2016

  • 9:00 – 12:00 hod. zahájení konference, plenární zasedání, hlavní referáty
  • 13:00 - 17:30 hod. jednání v sekcích a workshopy
    (Workshopy budou vedeny lektory Etického fóra: PaedDr. Bc. Květa Trčková, Mgr. Zdislava Vyvozilová, Ing. Marie Jakešová, Mgr. Hana Kachtíková, Mgr. et Mgr. Marta Vacušková). Tematické zaměření sekcí i workshopů bude aktualizováno na internetových stránkách konference
  • 18:00 hod. společenský večer

Pátek 15. 1. 2016

  • 9:00 – 11:30 hod. plenární zasedání, hlavní referáty
  • 11:30 - 12:00 hod. jednání v plénu, závěry a zakončení konference

 

Hlavní sledovaná hlediska a zaměření konference:

Filozofické hledisko: K jakému dobru májí být děti vychovávány? Víme to? Jsme schopni se na tom domluvit a dokonce shodnout? Jak moc nás limituje aktuální společenský vývoj v globálním i lokálním měřítku? Jaká je vlastně naše společnost z hlediska morálních kritérií? Je horší/lepší/jiná? Jak se v průběhu dějin evropského myšlení proměňovaly koncepce vztahu "dobra" a "výchovy"? Filosofie jako "výchova k dobru"? Kde je hranice mezi výchovou a indoktrinací "žádoucími" hodnotami?

Pedagogické hledisko: Může být mravní výchova vůbec součástí formálního vzdělávání? Jakým způsoben morální témata dětem nabízet? Jak je zařazovat do výuky? Má mravní výchova prolínat všemi předměty? Jak to posoudit? Jaký je vliv současné rodiny na morální stránku dětí? V čem je "jiný"? Co vše škola může dělat pro rozvoj mravní stránky dítěte? Lze vychovávat "svobodně" - tedy tak, aby výchova nebyla současně indoktrinací? Kde končí výchova a začíná vzdělávání? Může být předávání hodnot něčím, co rýsuje dělicí čáru mezi těmito dvěma procesy?

Psychologické hledisko: Jsou teorie morálního vývoje stále platné i pro současnou generaci dětí? Lze morální vývoj rozfázovat s ohledem na generační změny u dětí a mládeže? Je snazší/těžší dopracovat se v dnešním světě k morální autonomii? Jak tomu napomáhá změněný způsob života vlivem rozvoje moderních technologií? Jak inovovat posuzování úrovně morálního úsudku? Do jaké míry platí principy situační podmíněnosti morálního chování? Čím je posilován/oslabován proces interiorizace norem?

Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme