Týden královéhradeckých knihoven 2014

Zdroj: Muzeum východních Čech | Týden královéhradeckých knihoven 2014

Ve dnech 6. až 10. října 2014 proběhne již 18. ročník celostátní akce Týden knihoven, kterou pravidelně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků. Tento ročník je věnován muzejním knihovnám a především se zaměřuje na letošní celosvětové téma 100. výročí začátku 1. světové války.

Slavnostní zahájení Týdne královéhradeckých knihoven se uskuteční v pondělí 6. října 2014 od 17 hodin v přednáškovém sále Muzea východních Čech v Hradci Králové. Královéhradecké knihovny představí své připravované akce v rámci projektu. Do programu bude zařazeno čtení z úryvků z autentických deníků českých vojáků i civilistů, které se nám podařilo získat v celomuzejní kampani Velká válka. Nebude chybět ani hudební doprovod a malé pohoštění. V rámci večera můžete zdarma shlédnout tématicky zaměřenou výstavu Mým národům!

V úterý 7. října pro Vás Farní knihovna v Hradci Králové připravila prohlídku knihovny od 14.00–16.00 s možností zakoupit levně vybrané tituly duchovní literatury. Současně můžete navštívit komentovanou prohlídku v knihovně Galerie moderního umění v Hradci Králové, která proběhne od 10.00 – 12.00 a od 15.00 – 17.00 hodin.

Program na celý týden Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
 
Úterý 7. 10. v 17.00 - konferenční sál
Mgr. Jakub Češka, Ph.D.: Bohumil Hrabal - odvážná, netriviální a osvobozující četba skutečnosti.Vstup volný.
Málokdo by před rokem tušil, jakou bohatou a rozmanitou odezvu způsobí sté výročí od narození Bohumila Hrabala. Přinesl Hrabalův rok, pokud jde o nový náhled jeho života a díla, dosud netušené poznatky? Jak můžeme dnes chápat Hrabalův literární odkaz? Nenabízí nám jeho dílo pouhé žánrové obrázky, které s koncem dvacátého století odvál čas? Srdečně Vás zveme na další přednášky z cyklu Literární dílny.
 
Středa 8.10. v 17.00 - galerie Automat ve 2. podlaží, vstup volný
Vernisáž výstavy „Dva pohledy na Itálii aneb 100 let fotografie v záběrech dvou českých fotografů“ Italské fotografické centrum CRAF (Centrum výzkumu a archivace fotografií) získalo před mnoha lety do svého archivu fotografie současného českého fotografa Pavel Koppa a následně i monografii Františka Krátkého, který fotografoval italskou ulici už na konci 19. století, jehož fotografie pocházejí ze sbírky Scheufler. Vznikl tak zajímavý projekt srovnání tvorby obou těchto fotografů se zaměřením na to, jak se proměňovaly italské ulice v odstupu jednoho století. Výstava na toto téma, jejímž kurátorem je italský fotograf Cesare Colombo, měla svoji premiéru v létě 2012 v italském Spilimbergu a v současné době je představována i v několika městech České republiky.
 
Středa 8.10. v 18.00 - konferenční sál v 5. podlaží, vstupné 50/25 Kč
RNDr. Vanda Boštíková, Ph.D.:Toskánsko Cestopisná přednáška
 
Středa 8.10 v 16.00 – Komentovaná prohlídka pro veřejnost
Setkáme se u pultu ostrahy v centrální hale.
 
Čtvrtek 9.10. v 17.00 - konferenční sál v 5. podlaží, vstup volný
Prezentace knihy Tomáše Kašpara „Výkřik ze zapomnění“ spojená s autogramiádou Kniha popisuje autentický příběh rakousko - uherského a československého pilota, který během dvacetileté vojenské služby prokázal vysoké profesionální schopnosti. Kromě toho, že pomohl vychovat celou generaci mladých vojenských letců, z nichž velká část odešla bojovat do Velké Británie, byl jedním z prvních pilotů, který se od samých počátků německé okupace zapojil společně s manželkou do domácího odboje. V oblasti Královéhradeckého kraje intenzivně spolupracoval s Albínem Sládkem a odbojovou organizací Františka Munzara. Později byl popraven v německé Braniboru nad Havolou (Brandenburg an der Havel) a jeho žena byla zavražděna v Osvětimi. Text také odhaluje některé dosud neznámé informace týkající se dějin československého odboje a kromě nesporných faktů obsahuje i osobní vzpomínky a názory autora a jeho pohled na pokračovánpokrytecké světové politiky velmocí na úkor slabších.
 
VÝSTAVY
Galerie U Přívozu: 16. 9.–10.10.Konkrétní podzim 2014 –Kruh
Téma letošního, v pořadí 7. výstavního projektu je KRUH  -znamená nekonečno... Vystavují umělci, kteří se vyjadřují "jazykem geometrie", v médiu malby, kresby, instalace a objektu.Několikagenerační výstava umělců z celé ČR. Výstava se koná pod záštitou náměstka pro kulturu, sport a cestovní ruch prof. Josefa Krofty.
 
Výstavní prostor v 5.  podlaží: 15.9.- 10. 10. Univ. prof. MUDr. Jan Levit (1884 - 1944) – životní osudy člena známé hořické rodiny Rodina Levitova patřila od konce první poloviny 19. století mezi respektované a činorodé hořické rodiny a Janův otec Eugen, odboně uznávaný chirurg, stál u zrodu hořické nemocnice. Jan, jehož studijní léta se pojila také s Hradcem Králové, jej následoval a jeho specializací se stala především válečná chirurgie, s níž získal nezáviděníhodné, ale přesto cenné zkušenosti v balkánských válkách a v první světové válce. Také jeho meziválečné působení bylo úspěšné a respektované. Zlom přišel s nacistickou okupací. Pro svůj židovský původ byl zbaven místa, v roce 1942 převezen do Terezína a odtud vedla již cesta na smrt... V říjnu 2014 uplyne 70 let od dodnes nevyjasněné smrti MUDr. Jana Levita ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.
 
Čtvrtek 9. 10. Vysokoškolské knihovny
 
Univerzitní knihovna UHK
Prohlídka knihovny probíhá od 10.00 do 18.00 hod.
 
Středisko vědeckých a knihovnických informací Farmaceutické fakulty UK v Praze
Komentovaná prohlídka pro veřejnost se koná ve 14.00 hod.

 

Lékařská knihovna lékařské fakulty UK v Hradci Králové
Komentovaná prohlídka pro veřejnost se koná v 16.00 hod.
 
Knihovna města Hradce Králové - Program 18. ročníku akce Týden knihoven zde
 

Pořadatelem akce je Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve spolupráci seStudijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové a s Knihovnou města Hradce Králové. Na akcí převzal záštitu primátor města Hradec Králové MUDr. Zdeněk Fink.

Hradec Králové

Muzeum východních Čech | Knihovny města

vstup zdarma

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha

více 28.4.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme