Tavení skla dřevem - svátek skla v Deštném v Orlických horách


Vernisáž se uskuteční 3. července v 16.00.

Sklo – to je jedna z věcí, které jsou spojovány v mysli cizinců s naší zemí. Sklářské hutě hořely na našich horách po staletí a dech našich sklářů dával vzniknout křehké kráse. Postupem věků však hory osiřely a z lesních samot se hutě přesunuly do měst, do velkých areálů.
 
Spousta starých postupů se díky technice vytratilo, mnoho se zapomnělo. A tak skupina nadšenců pod vedením skleněného „blázna“ Zdeňka Andrese se rozhodla vrátit na počátek.  Postavili si hliněnou pec a uvedli ji v život ohněm. Pak se protnuly dva osudy. Deštenský muzejník Václav Šplíchal potkal Zdeňka Andrese a vznikla krásná akce s dlouhou tradicí – Tavení skla dřevem. Po tři desetiletí se sjíždějí příznivci v srpnu do Deštného v Orlických horách, aby roztopili pec Máří Magdalénu a před zraky stovek diváků rozehráli nevšední divadlo. Divadlo lidského umu a síly ohně. 
 
Fotografie Miroslava Holči zachycují nejen práci, ale také kouzelnou atmosféru akce, kde nejcennějším pokladem je přátelství a sounáležitost „chlapů na place“, jejich přátel a diváků.
 
Mgr. Bohumír Dragoun
ředitel Muzea v Deštném v Orlických horách

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – FK Teplice

více 25.5.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)

Vynález zkázy

více 26.5.2024 :  Kino Centrál | Velký sál, Hradec Králové (Kino)

ROCK FOR PEOPLE

více 12.6.2024 :  Park 360, Hradec Králové (Hudba, koncert)
Doporučujeme
Nahoru