SUPŠ sochařská a kamenická Hořice: Socha cha cha


Střední uměleckoprůmyslová škola sochařská a kamenická vystaví v Galerii U Přívozu Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové novou kolekci prací, které byly vytvořeny ve školním roce 2022/23. V instalačním rámci se představí uměleckořemeslné obory sochařství, restaurování a malba. Průřez prací zahrnuje tradiční formy reprodukčního sochařství v každé jeho fázi, tj. od modelace prezentované v sádrovém odlitku až po realizaci v ušlechtilém kameni.
 
Podobně i jednotlivé kroky v oblasti restaurování: od průzkumu, konzervaci až po výsledek restaurátorské obnovy sochařských fragmentů. Opět se můžete těšit na celou řadu kopií a parafrází historických prací, plastických i kresebných studií, v tradičních materiálech a s prvky polychromie i zlacení.
 
Stranou nezůstanou ani ukázky nástěnných a grafických technik, mozaika, štukolustro a techniky tisku z výšky. Komplex autentického uměleckého řemesla pak doplní ukázky prací alternativních kreativních postupů reflektujících současné trendy umělecké scény. Jde například o adaptaci nalezených prvků, ready made, do nového plastického celku, analogicky využívající kolážování a postprodukčních mechanismy, nebo o tvarové procesuální formy akcentující pestrost materiálů použitých při odlévání, nebo v rámci konceptuálního řešení sochařské instalace uplatnění 3D modelace ad.
 
O novinky v přístupech k výtvarné tvorbě nebude nouze. A proto i v názvu zaznívá citoslovce nadšení CHA CHA! Ano, stále je co objevovat, a tím posouvat hranice sochařské tvorby, vždyť od založení naší sochařské školy v letošním školním roce 2023/24 uplyne sto čtyřicet let, což ve srovnání, například se známou brněnskou uměleckoprůmyslovou školou volně přezdívanou Šuřka, jež oslavuje svoje sté výročí, je přece jen o půl století více. Výstava SOCHA CHA je jakýmsi předskokanem, akcí, které bude hořická škola k svému významnému jubileu, s úsměvem, po celý rok realizovat.
 
Vernisáž se koná 6. 9. v 17:00 hod. v galerii U Přívozu.


Hradec Králové

Studijní a vědecká knihovna, Galerie U Přívozu

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – FK Teplice

více 25.5.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)

Vynález zkázy

více 26.5.2024 :  Kino Centrál | Velký sál, Hradec Králové (Kino)

ROCK FOR PEOPLE

více 12.6.2024 :  Park 360, Hradec Králové (Hudba, koncert)
Doporučujeme
Nahoru