Sochařství v manýrismu: socha jako spirála


PhDr. Jana Jebavá

V době manýrismu v 16. století se umělci obecně inspirovali antickými mytologickými příběhy s dramatickým akcentem. Vzorem se staly kresebné studie aktů od geniálního sochaře Michelangela Buonarrotiho. Manýrismus upřednostňoval subjektivní prožitek umělce, jeho vnímání reality před objektivní skutečností. Charakteristickým znakem sochy je figura dlouhá a štíhlá s malou hlavou s dynamickým prohnutím do šroubovitého postoje. Socha se tak před divákem pozvolna rozvíjela a hořela jako plamen. Typickým představitelem byl florentský zlatník, sochař a spisovatel Benvenuto Cellini. Klíčovým umělcem – sochařem byl vlámský sochař Giambologna, žijící v Itálii. Stvořil plastiku uchvácenou pohybem. Letícího Merkura.

Praha se v době vlády Rudolfa II. stala centrem manýrismu v evropském kontextu. Zde tvořil nizozemský sochař Adrian de Vries. Zanechal v Praze obdivuhodné dílo, jehož objednavatelem byl císař Rudolf II., ale i Albrecht z Valdštejna. Alej bronzových soch zdobila velkolepý koncept Valdštejnské zahrady.

Vstupné 80/50 Kč
Přednáška proběhne v 17.00 hodin v konferenčním sále v 5. NP. Vstupenky lze zakoupit v 1. NP knihovny u pultu nebo online na HKpoint.cz.

Hradec Králové

Studijní a vědecká knihovna

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme