Prusko-Rakouská válka 1866

Prusko-Rakouská válka 1866

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE

PRUSKO-RAKOUSKÁ VÁLKA 1866
V OPTICE POLITICKÝCH, VOJENSKÝCH, SOCIÁLNÍCH, 
HOSPODÁŘSKÝCH A KULTURNÍCH DĚJIN

 
INTERNATIONAL CONFERENCE
THE AUSTRO-PRUSSIAN WAR OF 1866 
IN POLITICAL, MILITARY, SOCIAL, 
ECONOMIC AND CULTURAL HISTORY
 
Válka roku 1866 patří k nejdůležitějším konfliktům 19. století, jenž mimo jiné nechal Evropu poprvé nahlédnout možnostem moderních vojenských technologií, proslavil pruskou školu vojenského myšlení s její svůdně lákavou ideou krátké války a rozhodující bitvy, vrhl habsburskou monarchii do víru osudové ústavní reformy a přitom připravil cestu ke sjednocení Německa. Z hlediska akademického zájmu se však zdá, že jde o válku z větší části zapomenutou a netknutou nejnovějšími přístupy k dějinám. Vzhledem k blížícímu se sto padesátému výročí se zdá, že nadešel čas ke kompletní historické inventuře celého tématu, a jen stěží si lze představit lepší místo, než to, na němž se rozhodující bitva války odehrála – Hradec Králové.

 

Cílem dvou až třídenní konference je především skloubit nejnovější poznatky z oblasti historie vojenství, týkající se roku 1866, s aktuálními metodami historického bádání jako takového. Věříme, že právě prezentace všech možných přístupů k tematice války na příkladu tohoto konkrétního konfliktu, od politických dějin k historii sociální, od dějin kulturních až po dějiny genderu, může být zásadním příspěvkem jak k našemu chápání jedné části evropské historie, tak i ke sblížení historie vojenství s hlavním proudem současného historického bádání.
 
Hradec Králové

Hradec Králové

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

obrazek Prusko-Rakouská válka 1866

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha

více 28.4.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme