Portugalské jaro - minifestival portugalské kultury


Jako každý rok zveme na tradiční festival Portugalské jaro. Vyhraďte si čas v kalendáři a nezapomeňte si udělat včas rezervaci!

Program:

24. 4. 17.30 h
Madeira – země čtyř živlů
Pojďme si na příbězích čtyř živlů ukázat, že Madeira není jenom místem, kde se nachází oblíbené turistické cíle a příležitosti pro sportovní vyžití. Za každým vydobytým kouskem země, za každou levádou či visutým políčkem s banánovníky se skrývá vynalézavost a nezdolnost lidí, kteří zde žili, kultivovali a měnili krajinu, aby ji mohli předat svým následovníkům. Pojďme se na ostrov věčného jara podívat z jiného úhlu - a ukažme si ho živoucí, zasněný, rozkvetlý a plný barev a chutí. Součástí přednášky je ochutnávka madeirské kuchyně. Vstupné 300 Kč.

24. 4. 20 h
Hrdinové dubnové revoluce
U příležitosti 50 let od Karafiátové revoluce, kdy 25. dubna 1974 došlo ke v Portugalsku svržení fašistické diktatury, uvádíme film „Capitães de Abril“ režisérky Marie de Medeiros z roku 2000. Přináší dramatický příběh skupiny vojáků, dvou kapitánů a ženy, která je profesorkou literatury a novinářkou, kteří prožívají prvních 24 hodin revoluce. Snímek se mj. pyšní Cenou pro nejlepší film a nejlepší herečku, udělenou Zlatým glóbem v roce 2001. České titulky, délka 123 min. Vstupné 80 Kč (vč. welcome drinku)

25. 4. 17.30-20.30 h
Drink & Open space
Využijte naše happy hours, kdy k dezertu dostanete kávu nebo čaj zdarma! Nemáte chuť na sladké? Nevadí, určitě v našem menu najdeme vhodnou alternativu ke sklence vína či piva. Přiveďte přátele a zahrajte si stolní hru Azul - vítěz si odnese dárkový koš plný portugalských dobrot. Při té příležitosti si můžete zkusit, jaké to je být básníkem a v libozvučné portugalštině hledat krásu i bolest, kterými je portugalská poezie pověstná. Vstupné dobrovolné.

26. 4. 17.30 h
Ochutnávka portugalských vín
Prozkoumejte Portugalsko od severu na jih trochu jinak - cestou po jednotlivých vinařských regionech! V rámci degustace se těšte na svěží a polosladká bílá a červená vína, a také na specialitu v podobě vína zeleného a několik druhů portského. K zakousnutí servírujeme typické portugalské jednohubky (petiscos). Degustační zážitek doplní výstava Příběhy portugalských vinic. Vstupné: 350 Kč

26. 4. 20 h
Koncert portugalského fada
Užijte si osobitý portugalský hudební žánr, plný melancholie a teskných tónů, ale i současné folkové písně v osobitém podání zpěvačky Inês Oliveiry a za doprovodu pravé fado kytary. Žánr fado byl zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO. Zrodil se v prostředí hospůdek lisabonské čtvrti Alfama a dodnes se tam hraje. A vy máte nyní možnost autentického zážitku v podobném prostředí portugalské vinárny v Hradci Králové. Vstupné: 350 Kč

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Sigma Olomouc

více 5.5.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme