Od pevnosti k Salonu republiky

Foto | Muzeum východních Čech

Historická expozice - dějiny architektury města Hradce Králové od poloviny 18. století do počátku druhé světové války.

Expozice je otevřena do 31. prosince 2016 denně mimo pondělí vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Osudový zlom ve vývoji významného středověkého města nastal v polovině 18. století, kdy byl Hradec Králové postupně přestavěn ve vojenskou pevnost. Druhým přelomovým okamžikem se stala porážka Rakušanů v bitvě na Chlumu v červenci 1866, která otevřela cestu nejen ke zrušení a postupnému bourání pevnosti, ale i pozdějšímu unikátnímu rozvoji města v moderní urbanistický celek meziválečného období.

Expozici dominují dva modely města Hradce Králové, v prvním případě model od Františka Žaloudka z let 1908-1916 zachycující podobu vojenské pevnosti v roce 1865, ve druhém model města z roku 2000, který dokumentuje zejména období tzv. Salonu republiky.

Život v pevnosti

Doprovodný program Život v pevnosti pro stálou expozici Od pevnosti k salonu republiky seznamuje návštěvníky s všedním životem obyvatel hradecké pevnosti v průběhu 19. století. Účastníci dostanou nejen informace o vzniku a fungování pevnosti, ale podniknou také exkurzi do společenského dění pevnostního města, dostanou se do školy 19. století a na chvíli se stanou hradeckými živnostníky a řemeslníky.

Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

Veřejné bruslení

více 17.3.2024 :  Zimní stadion - hala II., Hradec Králové (Sport,Ostatní,Pro děti)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme