Ochechule, ďasové a další bájní tvorové moří

Zdroj: Muzeum východních Čech |  Ochechule, ďasové a další bájní tvorové moř

Výstava OCHECHULE, ĎASOVÉ A DALŠÍ BÁJNÍ TVOROVÉ MOŘÍ se tak trochu vrací k samým počátkům muzejnictví. Je pojata ve stylu kabinetu kuriozit, sbírek vytvářených v období renesance a baroka, které byly předchůdci dnešních muzeí. Představuje živočichy, o nichž se domníváme, že byli předobrazem mýtických tvorů a zamýšlí se nad možnými způsoby vzniku legend.

Moře od pradávna lidi vábilo, ale také děsilo. Únava, hlad a osamění během plaveb po moři probouzely obrazotvornost, a tak námořníci často viděli spíše to, co si přáli vidět. Zobrazení většiny mořských či cizokrajných zvířat, která vídáme na starých mapách a v knihách několik set let starých, se proto od reálných živočichů často značně liší.

Pokud tedy chcete vědět, jak skutečný ďas či ochechule vypadají i jak si je představovali naši předkové nebo jak vznikly pověsti o mořských pannách, jestli skutečně existuje mořský had nebo chobotnice schopná potopit loď, navštivte tuto výstavu připravenou ve spolupráci s Národním muzeem.

Středa 15. července 2015 od 17.00 hodin
V komentované prohlídce stejnojmenné výstavy Vás kurátor Mgr. Josef Hotový seznámí se vznikem legend o bájných tvorech, kteří údajně ztrpčovali život námořníkům.
 
Hradec Králové

Muzeum východních Čech, Eliščino nábřeží

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

obrazek Zdroj: Muzeum východních Čech | Ochechule, ďasové a další bájní tvorové moří
obrazek Zdroj: Muzeum východních Čech | Ochechule, ďasové a další bájní tvorové moř

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – MFK Karviná

více 31.3.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme