Nová Akropolis: Doteky věčné krásy

Doteky věčné krásy

O umění se říká, že má zázračnou moc spojovat člověka s člověkem a schopnost promlouvat přímo k srdci, probouzet vyšší a ušlechtilejší city.
Výstava pro nevidomé „Doteky věčné krásy“ je snahou o toto propojení a o otevření „vnitřních očí“, které jsou často důležitější než ty „vnější“. Projekt výstavy vznikl ve spolupráci Nové Akropolis a Technického muzea v Brně už v roce 2002. Nová Akropolis vytvořila v rámci Ateliéru Minerva ojedinělý styl ve zpracování archeologických reprodukcí. Členové ateliéru ručně vyrábějí více než 150 motivů ze starověkých kultur Řecka, Egypta, Říma, Orientu, Jižní a Střední Ameriky, stejně jako i motivy z Čech a Moravy.
Z archeologických reprodukcí vyrobených v Ateliéru Minerva byly ve spolupráci s Oddělením dokumentace tyflopedických informací Technického muzea v Brně vybrány ty, které jsou dostatečně plastické a hmatově výrazné, aby umožnily nevidomým i slabozrakým vytvořit si představu o umění našich předků a jejich ztvárnění krásy. Exponátů je možné se dotýkat a Technické muzeum zároveň vytvořilo jejich popis v Braillově písmu. Výstavu je určena nejen nevidomým, ale také všem zájemcům o starověké kultury.
Výstava byla poprvé prezentována v květnu 2002 v Knihovně Jiřího Mahena v Brně a od tohoto roku putuje po České republice. Konala se knihovnách a institucích zaměřujících se na pomoc nevidomým a slabozrakým v Praze, v Liberci, v Ostravě, v Olomouci, ve Zlíně a v dalších městech ČR.

V Hradci Králové se výstava uskuteční v prostorách Studijní a vědecké knihovny od 4. do 29. dubna 2016 v 5. podlaží.
Vernisáž výstavy se koná v pátek 8. 4. v 17:00 v konferenčním sále SVK HK.
www.akropolis.cz

Hradec Králové

Studijní a vědecká knihovna HK | 5. podlaží

Vstup volný

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme