Nikola Kopp Lourková - Soroboru


Nikola Kopp Lourková (*1996, Hradec Králové) studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Jiřího Davida, studia pak zakončila na témže ústavu v ateliéru Jiřího Černického. 
 
Malířka Kopp Lourková představí své poslední obrazy, které od abstraktních kompozic s výrazným gestickým akcentem tendují k metafyzické figurální naraci. 
 
Nikola je malířkou, která se vyznačuje sebevědomým projevem, tak typickým pro její, právě se etablující, generaci. Její obrazy, pevně a velkoryse vystavěné, nezastřou vědomou inspiraci různými modernistickými vzory, malířka však usiluje o osobitou syntézu, která osciluje mezi metafigurativním a prostorově abstrahujícím zobrazením. Ve svých dílech inklinuje k metafyzické expresi, která by se s jistou nadsázkou mohla také charakterizovat jako post-post-surrealizující malba.

Nikola Kopp Lourková v galerii WTG představuje svou nejčerstvější tvorbu. Metafyzické zachycení osobních myšlenek dynamicky reprodukuje skrze geometrické tvary, figury a symboly. Ačkoliv mohou některé poskládané postavy působit chladně až roboticky, skrývají v sobě silný emocionální vhled. Obecně poplatné symboly jako hodiny, váhy či baterka jsou zcela jasnými signály autorčiných hodnot. Na jejích plátnech dochází k procesu rozpadu, analýzy a následného skládání příběhu. Vznikají tak surreálně laděné situace narážející na koloběh života. Shodou okolností se malířka v době příprav výstavy vyrovnávala s odchodem milovaného zvířete a zároveň příchodem nového života. Výstava Soroboru divákovi ukazuje důležité milníky i cyklickou podstatu požírače ocasu - soroboru - uroboros - nekonečného návratu. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha

více 28.4.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme