Martina Hozová/Karel Nepraš - Šly panenky silnicí (vernisáž)


Martina Hozová (* 14. června 1971 Hradec Králové)

je česká sochařka, restaurátorka a pedagožka. Pracuje v Hradci Králové a Lukavci. 
Martina Hozová absolvovala Střední průmyslovou školu sochařskoou a kamenickou v Hořicích v Podkrkonoší. V letech 1989 až 1995 vystudovala figurální sochařství v ateliéru Karla Nepraše na Akademii výtvarných umění v Praze. Pokračovala postgraduálním studiem v restaurátorském ateliéru Petra Siegla. Nyní vyučuje na Střední průmyslové škole sochařské a kamenické v Hořicích.

Karel Nepraš (2. dubna 1932 – 5. dubna 2002)

byl český sochař, kreslíř, grafik, profesor Akademie výtvarných umění v Praze.
Absolvoval Střední průmyslovou školu keramickou Praze a odtud byl roku 1952 přijat na Akademii výtvarných umění do sochařského ateliéru prof. J. Laudy. Spolu se spolužáky Janem Koblasou, Bedřichem Dlouhým a hudebníky Rudolfem Komorousem, Liborem Peškem a Janem Klusákem založil Club, který po první dadaistické společné akci výtvarníků, muzikantů a herců nazvali Šmidrové. Jako autor kreseb do časopisů se Nepraš seznámil s výtvarníkem Janem Steklíkem a ve společnosti scházející se v hospodě U Křižovníků v roce 1963 založili Křižovnickou školu čistého humoru bez vtipu.
 
Od počátku 60. let se Karel Nepraš postupně prosadil jako kreslíř i sochař, po okupaci r.1968 ztratil možnost prezentovat svá díla, byl nucen živit se restaurováním. Od roku 1990 působil Karel Nepraš jako profesor a vedoucí sochařského ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze až do dubna 2002, kdy v Praze zemřel.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – MFK Karviná

více 31.3.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme