Královské město nad soutokem

Foto | Muzeum východních Čech

Hradec Králové je místem s dlouhou historií, která nepostrádá dramatická období a zvraty. Expozice obsadila 2. místo v Národní soutěži muzeí Gloria musealis v kategorii muzejní výstava roku 2009. Ministerstvo kultury České republiky a Asociace muzeí a galerií České republiky udělily expozici II. místo v soutěži o Cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku 2009.

Expozice je otevřena do 31. prosince 2016 denně mimo pondělí vždy od 9.00 do 17.00 hodin.

Počátky osídlení prostoru dnešního Hradce Králové sahají hluboko do pravěku, do pozdní doby kamenné a mladší doby bronzové. Lokalita na návrší nad soutokem dvou řek se stala přirozeným centrem oblasti a od 10. století se tehdejší Hradec stal hlavním opěrným bodem přemyslovské moci v severovýchodních Čechách.

Tvář pozdějšího rozlehlého středověkého města, po Praze jednoho z nejvýznamnějších, s monumentálním městským chrámem, královským hradem, četnými kostely a kláštery zejména na předměstích, byla změněna v husitském období. Podobu předhusitského Hradce Králové návštěvníkům zprostředkuje model města k roku 1419. Jedna z částí expozice je věnována vzniku bezesporu nejvýznamnější hradecké středověké stavby - městskému chrámu sv. Ducha z počátku 14. století.

Hradec Králové, který byl událostmi husitské revoluce ochuzen o královský hrad i většinu kostelů a klášterů, zůstal, přes nepříznivé politické události v 16. století, předním centrem českého severovýchodu. O jeho novém rozkvětu vypovídají mimo jiných dokladů dodnes zachovalé stavby (Bílá věž, purkrabský dům), i ty, které známe pouze z dobových dokumentů, vyobrazení či nepatrných zlomků (věž Kropáčka, škola, předbraní Pražské brány, tak zvaná Jiříkova kašna a další).

Velký rozkvět zaznamenalo zvonařství, jehož doklady budou moci zájemci obdivovat. Hrůzy a ničení třicetileté války, které město tragicky postihly  byly vystřídány stabilizací a novým rozvojem ve druhé polovině 17. a prvých čtyřech dekádách 18. století. Hradec gotický a renesanční se díky aktivitě nově založeného biskupství proměnil v Hradec barokní. Ale osud zasáhl znovu a město zbídačené válečnými událostmi druhé třetiny 18. století bylo proměněno v pevnost. Její budování podstatným způsobem zasáhlo do urbanistické struktury města i krajiny v jeho bezprostředním okolí. Zahájením její stavby v roce 1766 nová expozice symbolicky končí. Stoletím „pevnostního období“ a dobou „salonu republiky“ se zabývá již dříve otevřená expozice ve druhém patře.

Návštěvu této muzejní expozice lze v rámci RVP ZV zahrnout do vzdělávací oblasti Člověk a společnost, Člověk a jeho svět, Umění a kultura – vzdělávací obor Dějepis, Člověk a jeho svět, Výtvarná výchova.

Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

Romeo a Julie | Charles Gounod

více 23.3.2024 :  Bio Central | Velký sál, Hradec Králové (Kino)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme