Jan Blažej Santini-Aichel a jeho dílo ve východních Čechách


V roce 2023 jsme si připomněli 300. výročí úmrtí barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Při této příležitosti připravil NPÚ, územní odborné pracoviště v Josefově, ve spolupráci s Královéhradeckým krajem výstavu mapující Santiniho dílo ve východních Čechách. Na 11 roll-upech představuje jednotlivé světské a církevní stavby, ale i celé areály. Prezentovány jsou rovněž již zaniklé stavby a také objekty, u nichž je autorství sporné či bylo v minulosti Santinimu chybně připisováno.
 
Do východních Čech, které lze považovat za těžiště jeho šlechtických zakázek, přichází Santini pravděpodobně v roce 1712 a působí zde až do své smrti. Během této doby byly realizovány téměř dvě desítky projektů, které můžeme se Santinim spojit.
Mezi nejznámější patří zámecký areál v Rychnově nad Kněžnou, dnes již zaniklý zámek v Lázních Bělohrad, a především Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou, která je zřejmě nejlepší Santiniho profánní architekturou.
 
Vedle reprezentativních zámeckých, klášterních a palácových staveb pro své zadavatele vyprojektoval také řadu venkovských kostelů – na území Královéhradeckého kraje se jedná o kostel sv. Petra a Pavla v Novém Hrádku a kostel sv. Máří Magdaleny v Deštném v Orlických horách. Santiniho dílo ve východních Čechách dále zahrnuje hospodářské dvory na opočenském panství nebo stavby projektované pro Biskupství královéhradecké.
 
Ve vztahu k danému regionu je dílo tohoto vrcholně barokního architekta takto komplexně publikováno vůbec poprvé a jeho rozsah dokládá, jak hluboký otisk Santini ve východních Čechách na území dnešního Královéhradeckého a Pardubického kraje zanechal.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

Junior cup - den otevřených dveří pro všechny cyklonadšence

více 8.9.2024 :  ghost park, Hradec Králové (Pro děti,Sport)

FC Hradec Králové – SK Sigma Olomouc

více 19.10.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme