Dějiny venkova v českých zemích 18. – 20. století | Historiografie, metody, problémy

Konference v Muzeu východních Čech: Dějiny venkova v českých zemích 18. – 20. století: Historiografie, metody, problémy

Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, Filozofickou fakultou Univerzity Hradec Králové, Národním muzeem v Praze, Moravským zemským muzeem v Brně a Slezským zemským muzeem v Opavě si Vás dovolují pozvat na mezinárodní vědeckou konferenci

Vstupní konference, ideově navazující na uherskohradišťské mezinárodní agraristické konference, usiluje o zmapování dosavadního stavu poznání tohoto mimořádně důležitého segmentu vývoje české a německé společnosti v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, s přesahem do dalších teritorií. Dosavadní bádání se neslo především ve znamení zájmu o oblast politického agrarismu posledních sta let (zejména dějin české/československé agrární strany). Plánovaná konference pod hlavičkou Muzea východních Čech v Hradci Králové proto záměrně rozšiřuje badatelské pole na venkov jako takový, a to od počátku raného novověku do současnosti. Cílem je zaměření pozornosti na metody, které byly dosud používány v badatelském diskurzu se snahou rozšířit je o metodickou výzbroj, jíž dnes nabízejí kulturní dějiny, historická antropologie, historická sociologie aj. Nedílnou součástí jednání bude také nastínění palety problémů z oblasti dějin venkova v nejširším slova smyslu, od nichž se bude odvíjet tematická precizace dalších workshopů.

Hodnotné příspěvky, přednesené na konferenci, budou publikovány v podobě monotematického supplementa recenzovaného časopisu. 

Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Sigma Olomouc

více 5.5.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme