Blok 5 | Mezinárodní festival outdoorových filmů

Zdroj: Bio Central | Blok 5
Sám ve vlnách
Příběh suchozemce Milana Koláčka zní jako klasický americký sen. K lodím ho přivedl v dětství otec. V deseti letech mu pomáhal stavět první plachetnici a později si role vyměnili. Otec s bratrem zanechali práce a pomáhali Milanovi uskutečnit jeho sen. Vlastníma rukama postavit závodní speciál a absolvovat s ním jeden z nejtěžších jachtařských sólových závodů světa - Transat 6.50. Téměř osm tisíc kilometrů přes Atlantický oceán. Jen on a malá loď. Nejrychleji jak dokáží. K cíli však vedla dlouhá cesta. Univerzitní studium kompozitních materiálů, praxe v Irsku a stáž na Novém Zélandu ve slavných loděnicích Cookson Boats, kde se konstruují jachty pro Volvo Ocen Race či Americký pohár. S vědomostmi, nadšením, ale bez peněz se vrhl na stavbu své lodě a nakonec svůj sen uskutečnil a v roce 2012 dokonce zvítězil ve francouzském šampionátu sólových jachtařů. Kluk ze země, která sama nemá moře...
 
Signatures
Signatures je mountainbikový dokumentární film od Fullface Productions, který se pochlubí nejen pěknou řádkou zvučných jmen, ale také ukáže, co obnáší gravity MTB disciplíny. Přední evropští jezdci se představí ve svých nejlepších výkonech a vtáhnou vás do neopakovatelné atmosféry jedinečných míst po celém světě - Britské Kolumbie, Livigna, historického centra Prahy, Indonésie, rakouských Alp nebo Barcelony. Snímek umožňuje nahlédnout do světa profesionálních sportovců a ukazuje, že to všechno není jenom o tom sjet dolů z kopce.
 
Ti z Labského údolí
Labské údolí, které se nachází mezi Děčínem a Hřenskem, láká každoročně stovky lezců. Víkend co víkend si lezci přijíždí vychutnat jedinečné lezení v Labských pískovcích. Stovky klasických nebo moderních cest všech obtížností, dlouhé vzdušné cesty s výhledy do údolí, zajímavá struktura skály, pestré lezení v kolmých i převislých stěnách a lezecká atmosféra, kterou doplňuje všudypřítomná vůně písku, se vám snadno „zaryje pod kůži“. Stejně jako prvovýstupcům – dělníkům skal, pro které se dělání nových cest na pískovci stalo nekonečnou výzvou. Nové směry prostupují stále dle pískovcových pravidel odspodu: „Tak je to přirozené“, jak říká jeden z aktérů filmu Tomáš Sobotka. Odspodu se ale rovná notná dávka adrenalinu: objevování, nebezpečné odskoky do lana, hluboké emoce, které jsou tím pravým kořením lezení na pískovci. Provýstupy na pískovci jsou pro odvážné přesto, že dnešní tzv. sportovnější cesty jsou kvůli těžším pasážím a novým lezeckým stylům lépe odjištěny. To však neznamená, že ztratily svou dobrodružnou hodnotu. Film „Ti z Labského údolí“ představí tuto jedinečnou pískovcovou oblast Labské údolí v celé jeho kráse i z ptačí perspektivy. Provede důkladnou sondu do prvovýstupcovy duše a především ukáže, jak samotné prvovýstupy vznikají. Autoři vybrali do filmu ty nejpovolanější prvovýstupce z údolí – Jiřího Slavíka alias Prcka, který patří mezi srdcaře pískovcových oblastí a jednoho z nejaktivnějších prvovýstupců oblasti z poslední doby Tomáše Sobotku.
 
Šumbera Daniel; Martin Vrbický, Štěpán Romanov; Jeník Pleticha, Petr Kubík, CZ 2014, české znění, 100 min
Hradec Králové

Kino Centrál | Velký sál

80 Kč

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme