U kanónu stál aneb Bitva u Hradce Králové


Komedie o výdrži. Místy až neskutečně volně na motivy skutečných událostí.

„Tam u Královýho Hradce, lítaly tam koule prudce, z kanónů a flintiček, do ubohých lidiček…“

Lidová píseň  „Kanonýr Jabůrek“ stojí v základech loutkové tragikomedie o Bitvě u Hradce Králové (neboli u Sadové, nebo-li na Chlumu) a o jejím zlidovělém hrdinovi, kanonýru Jabůrkovi.

Roku 1866 se nedaleko Hradce Králové rakouská vojska marně pokusila zastavit postup pruské armády. I přes prvotní úspěch rakouských dělostřelců (který je vzpomenut právě ve zmíněné písni o Jabůrkovi) se během jediného dne rozhodlo o celkové porážce Rakouska.

Historické reálie slavné bitvy tvoří pouze náznakové kulisy k loutkové milostně-válečné tragikomedii, která předkládá fiktivní životní příběh kanonýra Franze Jabůrka, ale i dalších postav. Mezi nimi se objevuje například reálná figura puškaře Sylvestra Krnky, který se již dlouhou před válkou marně snažil vedení rakouské armády přesvědčit o výhodách pruských pušek „zadovek“.

Režie: Tomáš Dvořák, výprava: Marek Zákostelecký, hudba: Jiří Vyšohlíd

Hradec Králové

Divadlo Drak / hlavní scéna

60 minut

110 Kč

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme