Svoboda přišla v máji

Zdroj: Muzeum východních Čech | Svoboda přišla v máji

Události květnových dnů roku 1945 na tři sta fotografiích přímých účastníků doplněné dobovými periodiky, filmovým dokumentem, plakáty, letáky, ukázkami vojenské výzbroje a výstroje, a kolekcí modelů bojové techniky, zejména tanků, které se účastnily válečných operací v letech 1939–1945 v nové výstavě připomínající 70. výročí konce 2. světové války a osvobození Československa.

Před sedmdesáti lety ukončil podpis bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa válečný konflikt na evropské půdě. Konflikt, který milionům lidí přinesl utrpení a zkázu. Jaké byly poslední dny války a první dny svobody v Hradci Králové a dalších místech našeho kraje?

Odpovědět na tuto otázku je snahou výstavy SVOBODA PŘIŠLA V MÁJI – KVĚTEN 1945 VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH, kterou Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo k 70. výročí konce 2. světové války a osvobození Československa od nacismu. I proto je úvodní část výstavy připomínkou zlomových okamžiků naší historie z let 1938 a 1939, které válečnému konfliktu předcházely.

Hlavním těžištěm výstavy je na tři sta fotografií s tématikou událostí květnových dnů posledního válečného roku, jak je ve svém okolí zachytily objektivy amatérských fotografů. Návštěvníky jistě také zaujme amatérský film Miroslava Pávka SVÍTÁNÍ a projekce série diapozitivů neznámého autora z královéhradeckých květnových dnů.

Hradec Králové

Muzeum východních Čech, Eliščino nábřeží

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

obrazek Zdroj: Muzeum východních Čech
obrazek Zdroj: Muzeum východních Čech

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – MFK Karviná

více 31.3.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme