SNOW FILM FEST 2016

Celovečerní pásmo špičkových filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu, snow-kitingu a dalších zimních radovánkách přinese.

I. PÁSMO (17:00 - 18:30)
1. Zahájení I.Pásmo
2. SIBIŘSKÝ TRAVERZ
3. WHISKEY BERBER
4. Přestávka 5min
5. TAMARA

Mezi pásmy budou spoty ze závodního skialpinismu. Ukázka vybavení a povídání o rozvoji tohoto sportu u nás i ve světě.

SIBIŘSKÝ TRAVERZ
Dokument mapuje 9 288 km dlouhou lyžařskou výpravu po nejdelší železnici světa - Transsibiřské magistrále. Zvládnout celou trasu z Vladivostoku až do Moskvy může být zdlouhavý a nudný zážitek, pokud si neuděláte pár zastávek. A pokud máte s sebou lyže, nudit se rozhodně nebudete. Tým špičkových lyžařů a filmařů z proslulých Sherpas Cinema se po této slavné trase vypravilo, aby se seznámili s místní komunitou a prozkoumali sibiřský prašan. Čeká nás zastávka v odlehlé divočině na hoře Mamay poblíž Bajkalu, sněhové bouře v horském středisku Sheregesh i návštěva lovecké vesnice, kde si obyvatelé vyrábějí vlastní lyže.
Režie: Sherpas Cinema, délka: 28 min, země: Kanada
Jazyk: anglický, české titulky

WHISKEY BERBER
Bratři Švihálkové alias Kejda Ski Team se v zimní sezóně 2014-2015 zaměřili na odhalování skialpového potenciálu marockého Atlasu. S cílem najít co nejzajímavější sjezdové linie v nejvyšších částech Atlasu vyrazili do severní Afriky hned dvakrát. A důraz byl kladen také na dokumentaristickou stránku věci. Výsledkem jejich snažení je film Whiskey Berber, který představí tři hlavní oblasti tohoto horského pásma, Mgoun, Toubkal aTazarhart a tamní skiextrémové linie, zavede nás do rušného Marrakéše a ukáže skromný život Berberů, obyvatelů horských vesnic.
Režie: Ondřej a Jiří Švihálkovi, délka: 34 min, země: České republika
Jazyk: český

TAMARA
V roce 2012 Tamara Lunger poprvé spatřila 8 611 metrů vysoký vrchol K2. Pohled na něj byl ohromující v neposlední řadě pro to, že K2 je považována za nejnebezpečnější osmitisícovku. Již více než 80 horolezců zde přišlo o život. Přesto Tamara jako 28-letá zamířila opět do Pákistánu spolu s alpinistou Nikolausem Gruberem, aby čelila největší výzvě své horolezecké kariéry. Film je portrétem ženy, která miluje extrémy a žije pro ně. Film plný bolesti a strachu, ale i odhodlání a štěstí.
Režie: Joachim Hellinger, Christian Schmidt, délka: 17 min, země: Německo
Jazyk: německý, anglický, české titulky

II. PÁSMO (19:00 - 21:00)
1. Zahájení II.Pásmo
2. BULHARSKÉ BÍLÉ ZLATO
3. LEDY A PŘÍLIVY
4. Přestávka 5min
5. BÍLÉ OBJETÍ

Mezi pásmy budou spoty ze závodního skialpinismu. Ukázka vybavení a povídání o rozvoji tohoto sportu u nás i ve světě.

BULHARSKÉ BÍLÉ ZLATO
Bulharské kopce můžou ve freeriderovi zpočátku budit rozpačitý dojem, nikde žádná dominanta a samé pláně. Jakmile se však ponoříte do jejich nitra, poznáte kouzlo krátkých, strmých a velmi technických sjezdů. Kvalita sněhu je tu výborná a na člověka tu narazíte opravdu zřídkakdy. Pokud si vyberete terén, máte jistotu, že jej před vámi nejely stovky lidí, ale zřejmě budete jeden z prvních.Tak by se dal shrnout výlet pětice Čechů, kteří sebrali auto a vyrazili na 1500 km dlouhou cestu do bulharské Rily, za poznáním východoevropské kultury, místních hor a terénů pro freeride. Kromě hor ve filmu poznáte hlavní město Sofii a seznámíte se s místními obyvateli. A to, že se v místě konal vůbec poprvé Bulharský Freeride Tour závod, byl jen příjemný bonus a skvělé zpestření na závěr.
Země: Česká republika, délka:32 minut, režie: Jiří Šáňa, jazyk: český

LEDY A PŘÍLIVY
V roce 2014 se šestice žen vydala na malé plachetnici z Islandu přes Dánsko až k západnímu pobřeží Grónska. Bez větších zkušeností se postupně seznámily s ovládáním lodě i pobytem na širém moři, kde po několik dní plavby nespatřily žádnou pevninu. V Grónsku pak prozkoumaly nové lyžařské cesty a sesbíraly data pro vědecké analýzy tohoto úžasně divokého kousku světa. Počasí i kvalita sněhu na mnoha místech předčila jejich očekávání. Naproti tomu se v jedné z vytipovaných oblastí nedostávalo sněhu. Tady si všechny uvědomily, jak velký dopad má pro tuto oblast globální oteplování. Kde jindy bývalo moře pokryté ledem a domy skryté pod přívaly sněhu je nyní poprašek a teploty jen mírně pod nulou. Prožijte dobrodružnou cestu po mořské hladině, strmých kopcích a za poznáním klimatických změn naší krásné planety.
Režie: Kt Miller, délka: 30 min, země: USA
Jazyk: anglický, české titulky 
BÍLÉ OBJETÍ
Zima a sníh v horách láká velké množství sportovních nadšenců. I přes velký posun v předpovídání lavinového nebezpečí vzrůstají počty nehod s fatálními následky. Tvůrci filmu nechtějí moralizovat nebo kázat, ale spíš se snaží najít vysvětlení, co lidi žene vstříc adrenalinovému zážitku a riskování. Film je o lidech, kteří se dostali do smrtelného nebezpečí v zimních podmínkách. Proč jsou ochotni cestovat stovky kilometrů a riskovat své životy? Dokument nahlíží do světa freeriderů, snowboardistů, horolezců, ale také do světa lidí, kteří pracují pro Horskou záchrannou službu a v centrech lavinové prevence. Ve filmu se střídají rozhovory s lidmi a rekonstrukce nehod natáčené v místech, kde se opravdu staly.
Režie: Branislav Molnár, Peter Magnát, délka: 53 min, země: Slovensko

Hradec Králové

Stěna HK

70 Kč

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Provozovatel webu hradeckralove.cz neručí za správnost uvedených údajů. Termíny konání jsou do systému zadávány obvykle s několikadenním předstihem a není v našich silách reagovat na možné změny termínů, pokud nás na ně sám provozovatel neupozorní. V případě, že máte pochybnosti, kontaktujte přímo pořadatele akce. Děkujeme
Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.
Více informací a program

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – MFK Karviná

více 31.3.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme