Open Air Program 2014 | divadelní festival v ulicích

Logo Open Air Program

Více než 200 divadelních, hudebních a výtvarných produkcí

V posledních deseti červnových dnech čeká na diváky opět více než 200 divadelních, hudebních a výtvarných produkcí, které zahrnou nejrůznější žánry – činohru, kabarety, improvizace, autorská představení, pohádky, loutkové divadlo a spoustu dalších.

V Open stanu letos naleznou místo improvizace, stand up comedy a koncerty současné indie scény. Podstatnou součástí divadelních dní jsou hudební a taneční produkce v ulicích.

Do 15. ročníku nesoutěžní divadelní přehlídky se na základě výzvy přihlásilo k 31. lednu 140 převážené neprofesionálních souborů, skupin či sólo účinkujících. Jejich produkce tvoří podstatnou část Open Air Programu.

Fotografie z loňského ročníku Open Air Program najdete také níže. Článek o letošním festivalu v ulicích najdete zde Divadelní festival pod širým nebem Open Air Program nabídne na dvě stovky představení.

Další programovou linii tvoří tzv. výběrová dramaturgie, která představuje placená představení již známých souborů a divadel (např. VOSTO5, Divadlo Bufet, Depresivní děti touží po penězích a další).

Souborům, které se hlásí i po uzávěrce a finalizaci hlavního programu, dáváme šanci představit svá představení či performance v tzv. off-off programu.

Open Air Program také spoluvytvářejí ostatní královéhradecké neziskové organizace, a společně tak prezentujeme město Hradec Králové jako inspirativní místo s vysokým kreativním potenciálem.

Kompletní program postupně organizátoři zveřejňují na webových stránkách festivalu Open Air Program, najdete ho zde. 

Mediálním partnerem festivalu Open Air Program je stejně jako v loňském roce portál HradecKrálové.cz.

15. ročník Open Air Program Hradec Králové v novém festivalovém centru | Villa Mysteria 

Festivalové centrum se letos uhnízdilo v budově bývalého Záložního úvěrního ústavu v Tomkově ulici č. p. 177. Novobarokní budova do loňského roku sloužila coby Ústřední půjčovna knihovny města Hradec Králové. V letošním roce se na 10 dní promění v životaplné místo se světelnými instalacemi, výstavami, chill-out zónou a stane se prostorem pro divadelní představení, autorská čtení, workshopy a samozřejmě informační centrum. Budova včetně všech jejích výstav a expozicí bude zpřístupněna po dobu divadelního festivalu denně od 14 do 22 hodin. Slavnostní otevření proběhne v pátek 20. června od 18. hod. 

Na co se můžete ve Ville Mysterii těšit? 

Třeba na cyklus každodenních autorských čtení „Nastražte uši“. Od 18:00 budou denně číst: Radka Denemarková, Petr Hruška, Jonáš Hájek, Milan Kohout, Pavlína Vilertová, Lubor Kasal, Marek Šindelka, Pavel Brycz, Alžběta Stančáková, Blanka Jakubčíková. 

Dále na výstavu černého humoru na podporu celostátní sbírky na dostavbu Jedličkova ústavu pořádanou v rámci projektu The Tap Tap načerno 2014. Hlavním účelem výstavy je upozornit na význam černého humoru jako důležité schopnosti komunikovat o vážných věcech s nadhledem. Dostavbou Jedličkova ústavu získáme prostory pro vzdělávací centrum Studeo, které umožní lidem s hendikepem na sobě pracovat. Pomozte nám vybudovat unikátní vzdělávací centrum pro lidi se speciálními potřebami. 

K vidění bude také výstava klauzurních prací studentů prvního ročníku katedry fotografie FAMU - Johany Novotné, Petra Pustiny, Jonáše Verešpeje, Václava Tvarůžky, Jiřího Straky a Šimona Levitnera. 

Za atmosférou předchozích 14 ročníků Open Air Programu se poohlédne výstava archivních dokumentů a fotografií, které vznikaly na fotografických workshopech pořádaných u příležitosti Open Air programu Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové. Výstavu připravil Impuls Hradec Králové a Volné sdružení východočeských divadelníků. 

Velká část prostorů Villy Mysterie bude věnována výtvarným instalacím. V celém podkroví najdete práce výtvarníků tvořících na téma Metamorfóza: Kurta Gebauera, Dagmar Šubrtové, Markéty Jáchimové, Jana Karpíška, Diany Winklerové, Tomáše Kubačky, Evy Hronovské a Martina Zemanského. Můžete nahlédnout do kokonu vytvořeného ateliérem Kokpit či si vytisknout svůj vzkaz v instalaci kmene Upupæpop. 

Jindřich Max Pavlíček představí projekt Anteater, Judita Levitnerová instalaci doplněnou klasickou malbou vzniklou na základě vnímání, vlastností a určité mentality v závislosti na daném stupni ontogenetického vývoje člověka. Prohlédnete si hmyzí ilustrace vytvořené Evou Hronovskou pro letošní vizuální styl Open Air programu. 

Se svým komixem se představí Tomáš Motal, absolvent ateliéru malby Františka Kowolowského a hudebník z elektronické darkwave kapely Schwarzprior. První část výstavy můžete zhlédnout ve vitrínové galerii WTG v hradeckém podchodu u Centrálu (tř. Karla IV.). Navazující část pak ve Ville Mysterii, kde je expozice komiksových panelů doplněná o audio záznam namluvený autorem. 

Atmosféru Villy Mysterie budou po celou dobu festivalu dotvářet také světelná instalace Shadow Machinery vytvořená Institutem světelného designu.

Druhý festivalový víkend se prostory Villy promění na prodejní designový market, na kterém se představí nezávislí tvůrci a malá studia se svými originálními produkty. V rámci Open Air programu budou probíhat ve Ville Mysterii také divadelní představení a koncerty. Jejich harmonogram naleznete v programu a na webových stránkách www.openairprogram.cz.

O Festivalu Open Air Program

Open Air program je od roku 1999 tradiční součástí Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, koná se každoročně posledních 10 červnových dnů v Hradci Králové. Jedná se o desetidenní nesoutěžní přehlídku tuzemského a zahraničního převážně divadelního umění, která má pro svou uměleckou otevřenost a diváckou přístupnost v rámci území ČR zcela výlučný charakter. Představení se odehrávají na téměř 20 scénách pod širým nebem, v historickém centru města, účastní se ho na 150 souborů či jednotlivců, kteří odehrají na 200 představení, venkovní část festivalu navštíví přibližně 50 tis. diváků. OAP je zařazen mezi prestižní akce podporované městem Hradec Králové v programu Calendarium Regina, Královéhradeckým krajem a Ministerstvem kultury ČR. Jeho pořadatelem je o. s. kontrapunkt.

Kontrapunkt, organizátor festivalu

Hlavním cílem projektů kulturní neziskovky kontrapunkt je od roku 2014 zapojování obyvatel Hradce Králové do kulturně-společenského dění ve městě i v celém regionu, navazování odborné spolupráce s obdobně zaměřenými organizacemi, podpora kreativních lidí a příprava desetidenního Open Air Program Mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů.

Cíle Kontrapunktu

  • vytvořit komunikační a spolupracující platformu pro tvůrčí lidi, neformální umělecká uskupení a další organizace
  • pojímat různé projevy umělecké činnosti a navzájem je propojovat, poskytovat jim zázemí či odbornou konzultaci
  • prezentovat neprofesionální uměleckou činnost 
  • vytvářet podmínky pro kulturní využití veřejných prostor (ulice, náměstí, parky)
  • vstupovat do kulturních místních, regionálních a mezinárodních networkůmapovat kreativní a umělecký potenciál města Hradec Králové a jeho regionu
  • zapojovat zdejší veřejnost do kulturně-společenského dění
  • podporovat mezinárodní spolupráci v oblasti kultury a kreativity
  • vytvářet a realizovat projekty, které vycházejí z potřeby místní komunity otevírat diskuzi o vzniku kulturního domu pro alternativní umělecké činnosti

 

 
Hradec Králové

Žižkovy sady, ulice, náměstí a zákoutí města

Tato akce již proběhla. Zatím není žádný další termín.

Při vytváření přehledu kulturních akcí využíváme mimo jiné i stránky Turistického informačního centra www.hkinfo.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Další kulturní akce

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha

více 28.4.2024 :  Malšovická aréna, Hradec Králové (Sport)
Vložit kulturní akci

Mohlo by se hodit
Doporučujeme